Škola učiteľov - Umenie učiť (sa) spolu

 m

Úspešné ukončenie úvodného programu „Škola učiteľov“ v rámci iniciatívy Učiaca sa Trnava máme za sebou.

Ako partner Učiacej sa Trnavy, prvého UNESCO učiaceho mesta na Slovensku, s hrdosťou oznamuje úspešné ukončenie úvodného programu „Škola učiteľov“. Tento program, ktorý prebiehal od 8.novembra 2023 do 10.apríla 2024, predstavuje významný krok v podpore vzdelávania učiteľov a školských tímov v regióne. Zúčastnili sa ho učitelia z materských, základných a stredných škôl z mesta a okolia Trnavy. Úvodný program úspešne absolvovalo 41 učenia sa chtivých učiteľov.

„Škola učiteľov“ je výsledkom spolupráce viacerých renomovaných odborných organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú vzdelávaniu učiteľov a rozvoju školských tímov. Program vznikol ako jedinečný projekt koordinovaný zástupcami neziskovej organizácie Lifestarter a vďaka odborným garantom a partnerom zo spoločnosti Learn & Lead Innovation, Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity, tréningovému centru učiteľov BESST ako aj Regionálnemu centru podpory učiteľov Trnava, ktorí priniesli do projektu svoje skúsenosti a odborné znalosti.

Jedinečnosť programu spočíva v jeho prepojení teórie s praxou. Účastníci mali možnosť získať praktické zručnosti a metodiky, ako sú RALFI a stratégia EUR, ktoré im poskytli nové spôsoby práce s textom a rozvíjania čitateľskej gramotnosti u žiakov. Tieto metodiky boli prezentované prostredníctvom praktických ukážok, čo umožnilo účastníkom lepšie porozumieť ich využitiu v každodennej pedagogickej praxi.

Tento program mi priniesol nové nástroje, ktoré som mohol okamžite implementovať do vyučovania. Som veľmi vďačný za príležitosť byť súčasťou tejto iniciatívy a teším sa na ďalšie vzdelávacie príležitosti,“ uviedol jeden z účastníkov.

Program bol odborne garantovaný uznávanými odborníkmi v oblasti pedagogiky, medzi ktorými sú doc. Martin Brestovanský PhD., PaedDr. Jana Chynoradská a ďalší, ktorí prispeli k jeho vysokému štandardu a úspechu. Odborní garanti zabezpečili, že program reaguje na aktuálne výzvy v školstve a poskytuje učiteľom nástroje na efektívne zvládanie pedagogických situácií.

S potešením oznamujeme, že od septembra 2024 je spustený zápis na druhý ročník štúdia „Školy učiteľov“, ktorý bude opäť určený nielen pre učiteľov, ale aj pre ostatný pedagogický a riadiaci aparát škôl. Celú ponuku postupne dopĺňame a už teraz si ju môžete prečítať tu.

„Škola učiteľov“ je viac než len vzdelávací program. Je to iniciatíva, ktorá podporuje profesionálny a osobnostný rast učiteľov, a ktorá má za cieľ dlhodobo zvyšovať kvalitu vzdelávania na Slovensku. Iniciatíva Učiaca sa Trnava je hrdá na tento projekt a teší sa na pokračovanie v ďalších ročníkoch.

Jedným z cieľov Školy učiteľov je budovať v regióne "profesijné učiace sa komunity" a nás veľmi teší, že tá prvá vznikla práve u nás. Profesijná učiaca sa komunita Learn & Lead Innovation (PUK LLI) vznikla prirodzene, na podnet 7 účastníčok úvodného programu a stretla sa s Janou Chynoradskou ešte pred prázdninami. Dali tak základ novej "bunke", ktorá bude učiteľov spájať, rozvíjať a dávať im priestor na ich seba rozvoj a sebarealizáciu.

Myšlienka Inovácie Learn & Lead k sebe privoláva stále viac a viac odborníkov doma aj v zahraničí, a tak dáva vynikajúci predpoklad na zriadenie unikátnej Medzinárodnej asociácie inovatívnych učiteľov a manažérov vo vzdelávaní. Zatiaľ vám prezradíme len toľko, že sa rodí vďaka medzinárodnému projektu "Tvorba excelentných LCA (learner-centred approach) škôl" v spolupráci s našimi odbornými partnermi na čele s koordinátorom, Pedagogickou fakultou Katolíckej univerzity v Ružomberku. Máme sa spolu na čo tešiť!